Nieuws Covid 19 info

Update Covid 19 per 19 december 2021

De update Covid 19 per 19 december 2021 tot en met in ieder geval 14 januari 2022 houdt in dat Nederland opnieuw in een lockdown zit. Alle horeca, binnensportlocaties en niet-essentiële winkels zijn in die periode gesloten. Buiten sporten is wel toegestaan, maar hiervoor geldt: maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Voor buitensportlocaties zoals voetbalvelden, tennis-, golf- en wielerbanen geldt dat deze open mogen tussen 05.00 en 17.00 uur. Ook hier mogen volwassenen met maximaal 2 personen op 1,5 meter sporten.

Ook kan het zijn dat je een coronatoegangsbewijs moet vragen aan deelnemers van een tocht. Het verschilt per toertocht of en waar je het coronatoegangsbewijs moet controleren. Toertochten die door de gemeente als evenement worden aangemerkt, kunnen CTB-plichtig zijn.  Als deelnemers het startbewijs ophalen in de sportkantine, als de pauzeplaats in een sportkantine of bij een horecagelegenheid is , binnen of op een buitenterras, dan is de QR-code verplicht. Maar als je je buiten op een parkeerplaats of op buiten op een sportveld de startbewijzen scant, dan is er geen QR-code verplichting. Ook op een pauzeplaats buiten is er geen QR-code verplicht. Vrijwilligers zijn ook vrijgesteld van de verplichte QR-code, zoals Scan & Go-vrijwilligers, verkeersregelaars en EHBO’ers.

Regels voor buitensporten

Binnensportlocaties zijn gesloten. Gelukkig mag er wel buiten gesport worden. Je mag met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand van elkaar en anderen sporten. Voor de wielersport betekent dat dus: fiets als duo of rijd solo. Let op: meerdere kleine groepjes worden gezien als een groot georganiseerd verband en is niet toegestaan. Kinderen tot en met 17 jaar mogen onder voorwaarden in groepsverband sporten: de Rijksoverheid adviseert hierover met je gemeente te overleggen.

Evenementen en toertochten

Door de lockdown kunnen veel toertochten niet doorgaan. Tochten die tot en met 14 januari plaatsvinden, zijn daarom vooralsnog niet zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender. Heb je je ingeschreven voor een toertocht die is afgelast? Neem dan contact op met de organisatie van de tocht.

Het organiseren van een toertochten is namelijk een stuk ingewikkelder. Deelnemers mogen uitsluitend als duo fietsen en duo’s moeten elkaar onderling voldoende afstand geven. Alleen voor kleinschalige toertochten zijn – uitsluitend met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden – mogelijkheden.

Ben je toertochtorganisator en overweeg je een aangepaste, kleinschalige tocht te organiseren? Ga dan als volgt te werk:

  • Neem bij je besluit in overweging waarom de maatregelen zijn ingevoerd: sociale contacten en reisbewegingen moeten worden geminimaliseerd.
  • Ga in overleg met de contactpersoon bij de gemeente. Gebruik hierbij deze infographic, waarmee je aan de gemeente laat zien wat de kenmerken van een kleinschalige toertocht zijn.
  • Gebruik ook de checklist voor doorstroomactiviteiten (voor toertochten zonder elementen van een evenement, zoals horeca, live muziek, verkoop eten en drinken).

Voor meer voorwaarden en aandachtspunten verwijzen wij naar de website van de NTFU.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top