Mendig-Budel

Deelname SWAC-tocht Mendig-Budel en Budel-Waldfeucht-Budel

De wielertoertocht Mendig-Budel wordt elk jaar verreden op de 1e zaterdag in juli. Corona gooide al twee jaar roet in het eten en bleef de agenda in 2020 en 2021 leeg. Maar voor de editie van 2022 kreeg de organiserende stichting toch voldoende aanmeldingen om de tocht doorgang te doen vinden. En zo stonden er op zaterdag 2 juli en kleine 230 deelnemers op de startlijst, waarvan een redelijk groot continent Zwoegers. Uiteraard ontbrak Mister Mendig-Budel niet op het appèl. John Beerten heeft alle edities meegedaan en vaak om de prijzen. Maar dit jaar was de traingingsarbeid wat minder en ging hij samen met zijn fietsmaat William een kwartier later van start. Dit om niet in de verleiding te komen zich te mengen in de kopgroep, wat met te weinig trainingskilometers een onmogelijke opgave is. Ze kwamen overigens zeker niet als laatste binnen, want op het vlakke hebben ze het gas aardig open getrokken.

Maar er waren meer Zwoegers die zich onder goede weersomstandigheden uit Mendig vertrokken. Onder andere Giovanni en Johan tuften aardig in de voorste linies mee, alhoewel de kopgroep voor hen wat te snel over het parcours ging. Tim, Patrick, Ronny, Marc en niet te vergeten Iris (met haar 19 jaar de enige dame in onze club) gingen ieder op hun eigen tempo de hellingen te lijf en voltooiden allemaal de afstand van 245 km met 2700 hoogtemeters. Met de altijd goede verzorging onderweg hielden ze voldoende brandstof in de tank om de kilometers te kunnen verteren. De laatste helling op het podium op de Markt in Budel bracht uiteindelijk de beloning in de vorm van een aandenken en een euforisch gevoel van “ik heb het gehaald”. Ik heb niemand na afloop horen zeggen: “dat nooit meer”. De vele trainingskilometers hebben zich dan ook uitbetaald.

Naast Mendig-Budel organiseert SWAC al verschillende jaren een kortere afstand met vertrek en aankomst in Budel. Het rondje Budel-Waldfeucht-Budel kent een afstand van om en nabij 130 km. In Waldfeucht is de laatste rustpost gesitueerd van Mendigdeelnemers. Dat is ook het keerpunt voor de rit vanuit Budel en volgt vanaf daar dezelfde route als de Mendigdeelnemers. Ook aan deze tocht deden een tiental zwoegers mee. Het is dan wel niet zo uitdagend als de hoofdact, maar op een afstand van 130 km kan men zich ook aardig uitleven. Zeker als er behoorlijk hard gereden wordt. En dat deden een groepje Zwoegers. Binnen 4 uur reden ze al het podium op in Budel. En zo hebben de clubleden zich bij dit evenement op beide afstanden weer van hun beste kant laten zien en de organisatie wellicht reden gegeven om in het volgende kalenderjaar de traditie voor te zetten. Want het is zeker geen sinecure om een dergelijk prima verzorgd evenement tegenwoordig te organiseren. Petje af.

Foto’s van deze tocht zijn hier te vinden.

Foto’s die alleen betrekking hebben op onze clubleden vind je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven