Sinds 1974

Historische tenues Eerste_groepsfoto_TWC_De_Zwoegers_eind_1975

Wieleroutfits

Clubkleding 1974-2021

Historische tenues geven een blik op het verleden van de wielerclub. Bij een wielerclub hoort een uniform tenue. Hieronder tref je alle wieleroutfits aan die de clubleden vanaf 1974 hebben gedragen. Tot en met 2021 zijn dat er totaal 12. Gemiddeld gaat zo’n tenue een jaar of 4 mee. Uit de afbeeldingen blijkt ook dat de groep gedurende de jaren, met wat ups en downs, steeds in ledenaantal is gegroeid. En omdat de aanschaf van een set wielerkleding een kostbare zaak is, mogen we blij zijn met alle sponsoren die ons over de afgelopen jaren hebben gesteund. Het zijn wel niet de fraaiste foto’s, maar we mogen al blij zijn dat we ze nog hebben.

In de loop der jaren hebben zich heel wat sponsoren aan onze club verbonden (ga met de cursor over de foto en je ziet de namen). Wij zijn daar zeer dankbaar voor, omdat zonder sponsoren de aanschaf van een set wielerkleding voor mening clublid een financiële aderlating is. Niet alleen de sponsoren veranderen bij de aanschaf van een nieuwe set wielerkleding. Dat gold ook voor de leveranciers. Bioracer, Vermarc, AGU, Renato Sport komen in de loop der jaren voorbij. Het ging ook wel eens mis met de productie. Vooral als het ging om de juiste kleuren of maten. In 1998 kwam er zelfs een advocaat aan te pas om de zaak in de minne te schikken. In de eerste jaren was de standaard clubkleding aanzienlijk beperkter dan nu het geval is. Een korte broek behoorde bijvoorbeeld niet tot de standaard uitrusting. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd er in de winterdag ook gevoetbald in het wielertenue. Dat zal wel niet met de rennersbroek geweest zijn.

Helmen waren vroeger natuurlijk nog niet aanwezig. Toen dat in het profpeloton gemeengoed werd, kwamen ook bij de Zwoegers stemmen op (al in 1992) om een helm verplicht te stellen. Dat kon jarenlang niet op veel enthousiasme rekenen. Pas in 2005 stelde de club het dragen van een helm verplicht voor clubritten.  Bij het bestellen van nieuwe clubkleding in 2006 was de helm onderdeel van de basisset. De eerste clubhelm was de MET Stradivarius.

Scroll naar boven