Sinds 1974

Onze ATB-tocht en vaste routes

In de prachtige natuur van Cranendonck en Groote Heide

TWC De Zwoegers ATB-tocht

atb-tocht 2022Tour Wielerclub de Zwoegers organiseert jaarlijkse in december een ATB tocht. De laatste keer was in 2022 onder de naam  “Zwoegers ATB-tocht”. Ook voor 2023 staat onder dezelfde naam  de ATB-tocht weer op het programma en wel op zondag 17 december. Recreanten en ervaren fietsers  kunnen kiezen voor een tocht van respectievelijk 37, 47 of 63 kilometer. Het parcours is zeer gevarieerd. Een groot gedeelte bestaat uit single tracks en deels gravelpaden. Maar om de ronde te voltooien is voor de verbindingen hier en daar aan asfalt niet te ontkomen. De gehele route loopt door  prachtige natuurgebieden zoals de  Weerter en Budeleler bergen, de bossen van het Brabants- en Limburgs Landschap en het  Hamonterbos. Ben je een ervaren rijder, dan  zijn de routes naast de ATB ook prima te rijden met de veldfiets of gravelbike. Uiteraard is in het parcours een rustpost opgenomen met warme soep, sportdrank, bananen en wafels. Bij de start en finish kunnen de deelnemers gebruik maken van een bewaakte fietsenstalling (alleen na afloop), is er een afspuitplaats beschikbaar en zijn aparte toiletten en douches voor de dames en heren deelnemers aanwezig. Ook op de controlepost staan toiletten. Alle routes zijn met duidelijke pijlen uitgezet. Op oversteekplaatsen met relatief druk autoverkeer staan verkeersregelaars.Zuiderpoort Zwembad Budel 002 1024x768 1

En uiteraard kan na afloop in het café van de Zuiderpoort nog gezellig worden nagekaart.

Deelnemers kunnen starten tussen 8.30 en 10.15 bij sporthal De Zuiderpoort, Sportlaan 7 te Budel. Op de in- en uitvalswegen naar Budel is de route naar de sporthal met pijlen aangegeven. De daginschrijving is buiten bij het sportcomplex “De Zuiderpoort”. Om lange rijen bij de inschrijving  te voorkomen kan de deelnemer na betaling van het inschrijfgeld  zonder verdere administratieve handelingen direct van start. Het oponthoud zal minimaal zijn. Leden van de NTFU, VWB en KNWU kunnen snel inschrijven met Scan&GO. Vanaf 14 november is via de website van Fietsssport ook voorinschrijving mogelijk. Jongeren onder de zestien jaar mogen gratis deelnemen. De deelnameprijs voor de 2023 editie is  door de gestegen kosten verhoogd van € 5, naar €7, waarbij leden van de NTFU, en VWB € 2,- korting krijgen (korting voor leden van de KNWU is per 01-01-2021 vervallen). Hier tref je de algemene voorwaarden voor deelname en het voor de tocht geldende privacybeleid  aan.

Na de finish is er een afspuitplaats en een bewaakte fietsenstalling (tot 13:00 uur) . Dat laatste  voor deelnemers die na afloop nog de horeca willen bezoeken.

Qua organisatie voNTFU Extra goed geregeld a 1ldoet de ATB-tocht ook dit jaar aan de hoogste standaard van de NTFU, namelijk het keurmerk “Extra goed geregeld”.

Meer informatie bij Peter Vos, 0031-622413785

Vaste ATB-routes

TWC De Zwoegers heeft in 2002 in samenwerking met de de Gemeente Cranendonck en de SRE (nu Visit Brabant) twee ATB-routes uitgezet. Dat zijn de Cranendonckroute met een lengte van 28 kilometer en de Pan-Hugtenroute die een afstand meet van 40 kilometer. De Pan-Hugtenroute is in te korten tot 22 kilometer. TWC De Zwoegers verzorgt ook het onderhoud van deze twee ATB-routes in de Gemeente Cranendonck. Mocht je opmerkingen over het onderhoud van de route, gebruik dan het contactformulier.

Startplaats

Kasteel Cranendonck

Beide routes starten bij kasteel Cranendonck, Cranendonck 1, 6027 RK in Soerendonk. De coördinaten van deze startplaats zijn: N 51.20.494 / E 5.39.9270. 

 Parcours

De Pan-Hugtenroute gaat via het Laar richting Hugterbos (trimbos) langs het Grenskerk Monument naar de Pan, om vandaar weer richting Soerendonk te rijden. Na enkele singletracks bij de camping (Camping Slot Cranendonck; tevens koffiepunt bij Wapen van Cranendonck) keer je weer terug naar het startpunt. De Cranendonckroute voert u via Gastel en Buulderberg naar de Leenderheide. Na het Goor volgen de bossen in de omgeving van de camping om via een labyrint van singletracks uiteindelijk weer te eindigen bij het startpunt: het kasteel Cranendonck.

Markering

signmtb2019 v4

De route is gemarkeerd met houten  palen met het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Zwarte markeringen geven verkortingen en verbindingen aan. Het MTB-routenetwerk is met zorg uitgezet. Toch kunnen er door werkzaamheden of vandalisme bordjes kapot gaan of verdwijnen. Er kunnen fouten op de routekaarten staan of  de begaanbaarheid van de route laat te wensen over. Help ons om de routes goed te onderhouden door je tip of klacht door te geven via ons contactformulier, via info@dezwoegers.nl of via Meldpunt-pagina van Visit Brabant.

Omgeving

99536b29a46a147b9b632fc1c243028c79731275De Gemeente Cranendonck ligt in het natuurgebied De Kempen. In dit relatief kleine gebied is de natuur enorm gevarieerd: bossen, vennen en uitgestrekte heidegebieden in het zuiden, overgaand in het coulissen landschap met de traag wuivende hoge populieren in de noordelijke Kempen. Een uniek landschap waarin bospartijen en zandverstuivingen afgewisseld worden door groene weilanden en schilderachtige beekdalen. U doorkruist de bos- en natuurgebieden Hoenderbos, de Pan en Huygten, de Vloeten, het Goor, Cranendoncksbos, de Berg en Buulder- en Weerter Bergen met z’n prachtige zandduinen en verstuivingen. Op diverse plaatsen afgewisseld met prachtige heidevelden.

Gebruikers van de vaste routes: heb respect voor natuur en milieu en deponeer afval (ook bananenschillen) in  afvalbakken of neem het afval mee terug naar huis.

Combinaties met andere vaste routes in de regio

De Pan-Hugtenroute sluit in oostelijke richting aan op de Somerense Heideroute. Deze route is 25 km lang (in te korten tot 13 kilometer) en die sluit weer aan op de Lieropse Heide route van 25 kilometer (in te korten tot 11 kilometer).

Via de Cranendonckroute hebt u aansluiting op de MTB route van Weert. Dat is een route van 58 km, opgebouwd uit 2 lussen. De noordelijke lus voert je door de bossen van de Weerter- en Budelerbergen; de zuidelijke lus onder andere door de Laurabossen, het Wijffelterbroek en de Tungelerwallen.

De Cranendonckroute is ook verbonden met het mountainbikenetwerk van het Belgische Noord Limburg. Dit telt 270 kilometer routes in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt, Overpelt en Peer. De Cranendonckroute sluit aan op de route “Hamont-Achel Het Mulke”. Deze route kent verbindingen met de routes rond Bocholt, Lommel et cetera. Er zijn ook startplaatsen in elk van de voornoemde zeven steden en gemeenten.

Tot slot kunt u de Cranendonckroute uitbreiden in westelijke richting, namelijk naar de vaste ATB-route van Valkenswaard (37 kilometer).

Al met al genoeg opties om de omgeving te verkennen en de lengte van routes te variëren.

Scroll naar boven